17. 5. 2024   |   svátek má Aneta
 

Falafel - karbanátky z cizrny

Název Množství a jednotka
sterilovaná nebo vařená cizrna 350 g
česnek 2 stroužky
malá cibule 1 ks
vejce 1 ks
římský kmín 2 lžičky
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 4
Kuchyně: arabská
Příprava: 30 min.
Vaření: 10 min.
Mamut :-)



Postup
Cizrnu z plechovky přecedíme. Část cizrny rozmixujeme jen nahrubo, aby zůstaly kousky. Zbytek rozmixujeme spolu s česnekem na hladkou pastu. Všechnu cizrnu (hrubě i jemně rozmixovanou) dáme do mísy, přidáme cibuli nakrájenou co nejvíc najemno, osolíme lžičkou soli, opepříme, přidáme vajíčko, dvě lžičky drceného římského kmínu, rovnou lžičku mletého koriandru, špetku (asi 1/4 lžičky) kayenského pepře, nasekanou petrželku a promícháme. Podle potřeby směs zahustíme moukou - cizrnovou, hladkou, kukuřičnou, podle preferencí - asi 2 - 3 lžíce. Z těsta tvoříme navlhčenýma rukama kuličky o velikosti asi vlašského ořechu. Kuličky vkládáme do dostatečné vrstvy (2,5 - 3 cm) rozehřátého oleje a smažíme dozlatova.
Falafel můžeme i upéct v troubě na 170° asi 20 - 30 minut. V troubě kuličky potřeme olivovým olejem, upečené jsou sušší než smažené.
Jako přílohu můžeme zvolit grilovanou zeleninu, bagetku nebo chléb pita a česnekový dip - bílý jogurt nebo zakysanou smetanu osolíme a přidáme utřený stroužek česneku. Často se k falafelu podává tahini (sezamová pasta).

Tip:
Pokud chceme falafel dělat ze suché cizrny, den předem ji namočíme, necháme přes noc, druhý den vodu slijeme, dáme čistou a vaříme doměkka asi 1,5 až 2 hodiny. Scedíme a dále postupujeme podle receptu.

Falafel se připravuje i bez mouky a vajíčka. V tomto případě cizrnu namočíme přes noc. Druhý den slijeme a syrovou rozmixujeme na hladkou pastu. Osolíme, přidáme utřený česnek, najemno nakrájenou cibuli, okořeníme římským kmínem, koriandrem, přidáme nasekanou petrželku a necháme asi hodinu odstát v lednici. Z těsta pak tvoříme opět kuličky - každou kuličku ovšem v dlani nejprve zmáčkneme, aby těsto "zhutnělo" a teprve pak vytvarujeme. Smažíme ve vysoké vrstvě oleje a do zhnědnutí se kuliček vůbec nedotýkáme, aby se nerozpadly.


 


RECEPTY

Vajíčková pomazánka pikantní

Postup: Vejce uvaříme natvrdo, vychladíme, oloupeme. Do misky dáme nastrouhaná vajíčka,... zobrazit recept

RECEPTY

Hovězí po staročesku

Postup: suroviny: hovězí harfa - kousek (není nutné dávat čtvr krávy :-))1 cibule -... zobrazit recept

RECEPTY

Zapečený chřest s parmskou šunkou

Postup: Chřest opláchneme, důkladně oloupeme škrabkou cca ze dvou třetin tak, abychom... zobrazit recept

RECEPTY

Broskvové řezy

Postup: Změklé máslo utřeme s cukrem, přidáme žloutky, mouku smíchanou s práškem do... zobrazit recept

RECEPTY

Budapešťská pomazánka

Postup: Změklé máslo utřeme s tvarohem a jogurtem. Přidáme mletou sladkou papriku,... zobrazit recept

SPOLEČENSKÁ ETIKETA
RESTAURACE

Stará kuželna

Restaurace Stará kuželna nabízí domácí kuchyni, exclusivní vinnou nabídku,...